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Safeguarding Unclassified Controlled Technical Information (CTI) 

Frequently Asked Questions (FAQs) regarding the implementation of 

DFARS Subpart 204.73 and PGI Subpart 204.73 
http://www.acq.osd.mil/dpap/dars/dfarspgi/current/index.html 

 

 

SCOPE/GENERAL: 

Q:  When is DFARS Clause 252.204-7012 required in contracts?  

A:  Upon publication of DFARS Clause 252.204-7012 (November 18, 2013)  it is required in 
all solicitations and contracts, including solicitations and contracts using FAR part 12 
procedures for the acquisition of commercial items.  The clause is not required to be 
applied retroactively, but that does not preclude a contracting officer from modifying an 
existing contract to add the clause in accordance with the terms of the contract. 

Q:  What is the purpose of DFARS Clause 252.204-7012? 

A:  The clause was developed to provide a set of minimum standards to protect DoD 
unclassified CTI resident on or transiting through contractor’s unclassified networks. It also 
prescribes reporting to DoD certain cyber incidents that affect this information. 

Q:  When must the contractor implement DFARS Clause 252.204-7012?  

A:  When CTI is present on a contractor’s system the controls must be in place.   

Q: What is Unclassified Controlled Technical Information (CTI)?   

A:  Controlled technical information is defined in the DFARS at 204.7301 as:  technical 
information with military or space application that is subject to controls on the access, use, 
reproduction, modification, performance, display, release, disclosure, or dissemination. 
Controlled technical information is to be marked with one of the distribution statements B 
through F, in accordance with DoDI 5230.24, Distribution Statements on Technical 
Documents.  Classified controlled technical information would be subject to the 
requirements of the National Industrial Security Program (NISPOM), which has different 
requirements than DFARS clause 252.204-7012. 

Q:  What is the difference between technical information and intellectual property?   

A:  These two terms are often used to mean the same thing. The government views 
technical information as any technical data or computer software that can be used in the 
design, production, manufacture, development, testing, operation, or maintenance process 
of goods or materiel; or any technology that advances the state of the art in an area of 
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significant military applicability to the United States. Defense contractors view any such 
data or software created by them as intellectual property.  Defense contractors should be 
willing to take the steps necessary to protect their own intellectual property which will 
ultimately mean better protection of technical information. 

Q:  Who is responsible for identifying/marking unclassified CTI? 

A:  The controlling DoD office (defined in DoDI 5230.24), in most cases the requiring activity, 
is responsible to: 

- 1) Determine whether the relevant technical information to be furnished by the 
Government and/or developed by the contractor contains unclassified CTI.  The requiring 
activity must notify the procuring contracting officer (PCO) when a potential contractor will 
be required to develop and/or handle unclassified CTI.  

- 2) Review all unclassified CTI to be provided to the contractor to verify that all document 
distribution statements are valid and that all documents that should be marked are properly 
marked with the correct statement prior to their being provided to the contractor.   

If the contractor will develop unclassified CTI in the performance of the contract, whether 
or not the unclassified CTI is to be delivered to the Government, the requiring activity 
should work with the PCO to: 

- 1) Include a statement of work to require the contractor to develop the unclassified CTI 
technical data products.  Include specific requirements for any other type of technical data 
products, such as test plans and reports. 

- 2) Include in the DD Form 1423, Block 9, specific distribution statement requirements for 
individual technical data documents, other than specification and engineering drawing 
documents to be delivered as part of a technical data package. 

- 3) Include a statement of work to require that the distribution statement(s) be applied on 
the various types of technical data products specified in the statement of work in 
accordance with the distribution statement marking instructions as developed by the 
controlling DoD office and attached to the contract. 

- 4) Ensure that the requiring activity validates the contractor's execution of the 
Government's distribution statement marking instructions prior to delivery and acceptance 
of the technical data products. 

Q:  Who/Where is the Security Manager? 

A:  The generic term “Security Manager” was used at 204.7302(b)(2) because there is no 
standard term for this role in the DoD.  The security manager for the purposes of this clause 
is the person who is knowledgeable in cybersecurity and NIST-SP 800-53. This particular 
aspect of the security manager’s role is also referred to as an information systems security 
engineer (ISSE) and may reside in Program Management Offices (PMOs), Program Executive 
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Offices (PEOs), Air Force Network Integration Center (AFNIC), Space and Naval Warfare 
Systems Command (SPAWAR), US Army Network Enterprise Technology Command 
(NETCOM), DISA Field Security Operations (FSO), or elements performing similar functions 
within a Component.  In Program Management Offices, security managers typically insure 
that the program’s information assurance/cybersecurity requirements are incorporated into 
the design of the system/product and are realized throughout development and 
production.  Elsewhere, security managers are typically those who validate/certify that 
information systems meet information assurance/cybersecurity requirements prior to (and 
periodically during) operation. 

 

SAFEGUARDING UNCLASSIFIED CTI:  The contractor must comply with the minimum required 
security controls in DFARS Clause 252.204-7012 for all unclassified CTI resident on or transiting 
the contractor’s unclassified information system(s). 

Q:  Where do I find the details on the Security Controls in Table 1?  How do I read the 
Security Controls in Table 1? 

A:  The controls in Table 1 refer to the specific controls found in Appendix F, Security 
Controls Catalog, in NIST SP 800-53(version in effect at time of award).   In Appendix F the 
controls are listed in security control families (e.g., Access Control, Incident Response), 
which are identified by a two-character identifier (e.g., AC=Access Control).    The security 
control structure consists of (i) a control section; (ii) a supplemental guidance section; and 
(iii) a control enhancements section. The basic controls in each family are indicated by a 
number (e.g., AC-1, AC-2), followed by a description of the control and supplemental 
guidance that provides additional information.  Many controls also include “enhancements” 
to the basic control. The security control enhancements provide statements of security 
capability to: (i) add functionality/specificity to a control; and/or (ii) increase the strength of 
a control, and when cited are indicated by a number in parenthesis following the basic 
control (e.g., AC-2(3)). 

The controls listed in the table that are not followed by “(#)” require only the basic control.  
Controls listed with a (#) require both the basic control and the “control enhancement” 
corresponding to the #. The supplemental guidance section provides non-prescriptive, 
additional information for a specific security control, which may be applied by the 
contractor as appropriate.  For many security controls, a degree of flexibility is provided in 
the description by allowing organizations (e.g., the contractor) to define values for certain 
parameters associated with the controls (e.g., password length & complexity; time before 
screen lock). This flexibility is achieved through the use of assignment and selection 
statements embedded within the security controls and control enhancements. Under the 
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clause, these values are to be left to the discretion of the contractor. Contracting Officers 
are not to specify the values that contractors may assign to the controls; they are applied to 
the contractor’s internal information technology system, and will not be subject to change 
from contract to contract.   

Q:  What if the contractor thinks a required security control is not applicable, or that an 
alternative control or protective measure will achieve equivalent protection?   

A:  The rule allows for the contractor to identify situations in which a required control might 
not be necessary or for an alternative to a required control.  In such cases, the contractor 
should provide a written explanation in their proposal describing the reasons why a control 
is not required or adequate security is provided by an alternative control and protective 
measure. The Contracting Officer will refer the proposed variance to the DoD CIO for 
resolution. 

In addition, exchanges of information among all interested parties, from the earliest 
identification of a requirement through receipt of proposals, are encouraged in accordance 
with FAR Part 15.201. 

It should be noted that the security controls identified in Table 1 are intended to be applied 
to the contractor’s general purpose internal information system transmitting, processing or 
storing CTI.   Some specialized IT systems such as specialized medical IT, CNC machines, or 
industrial control systems which may have restrictions/limitations on the application of 
certain controls and would be granted exemption from the controls. 

 

Q:  Does the Government intend to monitor contractors to ensure implementation of the 
required security controls? 

A:  The DFARS rule did not add any additional requirement for the Government to monitor 
contractor implementation on the required security controls because this is a decision that 
should be made at the agency level.  Failure to implement the controls to protect CTI that is 
resident on or transiting through contractor unclassified information systems would be a 
breach of contract. 

 

CYBER INCIDENT REPORTING:  When the Contractor reports a cyber incident, he/she will fill out 
and submit an Incident Collection Form (ICF) via the DIBNet portal (http://dibnet.dod.mil).  On 
the main page, there is a link to the Incident Collection Form (ICF) for DIB reporting.  Access to 
this form requires a DoD approved medium assurance public key infrastructure (PKI) certificate.  
In the event a company does not have anyone with a DoD approved medium assurance 
certificate, they may contact the DoD Cyber Crime Center (DC3) (contact information is also on 
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the portal) to obtain a document version of the form.  The electronic submission is preferred 
for timely processing. 

Q:  What should the contractor do when they do not have all the information required by 
the clause within 72 hours of discovery of any cyber incident? 

A:  When the contractor does not have all the information required by the clause within 
that time constraint, they should report what is available.  If more information becomes 
available, the contractor should provide updates to DC3.   

Q:  What happens when the contractor submits an ICF to the DIBNet portal?   

A:  Upon receipt of the contractor submitted ICF in the DIBNet portal, the DC3 will send an 
unclassified email containing the submitted ICF to the Contracting Officer identified on the 
ICF.    DC3 is the designated collection point for cyber incident reporting required under 
DFARS Clause 252.204-7012. 

Q:  How can the contractor obtain DoD-approved medium assurance External Certificate 
Authority (ECA) certificate in order to report?   

A:  For information on obtaining a DoD-approved ECA certificate, please visit the ECA 
website (http://iase.disa.mil/pki/eca/certificate.html).  

Q:  What if a subcontractor discovers a reportable cyber incident? 

A:  The subcontractor will report the incident to the prime and the prime will submit an 
incident report to DoD via (http://dibnet.dod.mil) within 72 hours of being notified of any 
cyber incident.  

If a contractor is hosting unclassified CTI in the capacity of both a prime contractor and a 
subcontractor, and if the contractor is unable to determine specifically which contract effort 
is being impacted by a cyber incident, the contractor should report to both the prime as a 
subcontractor, and to the DoD via (http://dibnet.dod.mil) as a prime contractor. 

Q:  If the contractor is a participant in the DIB CS/IA Program will they have to submit 
multiple reports? 

A:  The Incident Collection Form (ICF) has been modified to include the 14 fields required 
under DFARS clause 252.204-7012.  At the end of the DFARS fields, you may elect to 
continue to respond to the DIB CS/IA questions.  We encourage you to provide additional 
information about the incident, along with the malware so that more complete cyber threat 
analysis can be performed. 

Q:  What role does the DoD Cyber Crime Center (DC3) play in the DFARS reporting 
program?  The DoD Cyber Crime Center (DC3) serves as the DoD operational focal point for 
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receiving cyber threat and incident reporting from those Defense contractors who have a 
contractual requirement to report under DFARS. 

 

CONTRACTOR ACTIONS TO SUPPORT DAMAGE ASSESSMENT 

Q:  What if the contractor is required to submit media, how do they do that? 

A:  The contracting officer will send instructions for submitting media when a request to 
submit media is made. 

 
 


