Government Furnished Property (GFP) and DPAS:

Post-Session Report

Executive Summary:

This Webinar covered the proper handling of Government Furnished Property (GFP). It
provided background information on GFP, and instructed users on how to manage GFP
entries in DPAS.
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Poll Results

1. Which topic would you like to hear more about?

Answer Number Percent
GFP Policy 12 20%
GFP Business Processes 13 21%
CAP 9 15%
DPAS technical areas 27 44%

2. How much did this webinar material apply to your job?

Answer Number Percent
Highly Applicable 28 44%
Somewhat Applicable 26 41%
Not at all 10 16%

3. Would you be interested in a more detailed online training course on the same

topics?

Answer Number Percent
Yes, definitely 36 51%
Maybe 16 23%

No 9 13%
Not sure 9 13%

4. Did this material give you a better understanding of GFP policy and business
processes?

Yes, definitely 37 52%
Somewhat 27 38%
No, it confused me 6 3%
No, | already knew this 1 1%
information

Participant Questions/Comments:

1. Question: Is there some other method to identify GFP besides a contract?
Answer: No - assets are only GFP if they are spelled out this way in the contract. If the
contract does not specify the assets that the contractor will receive, no assets should be
given to the contractor.

2. Question: What if the contractor does not maintain those records, has not conducted an
inventory and cannot provide status of items left in their possession?
Answer: If it is in the contract, you should contact the Contract Property Administrator
(PA) and they should inform the contractor that they are not meeting the contract
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requirements. The key is to work through the PA and ensure everything is spelled out in
the contract.

3. Question: What is the best way to get rid of old office equipment and computer equipment
no longer needed? We are moving to another facility in a few weeks and do not want to take
extra furniture, office equipment, and computer equipment with us.
Answer: IF you are a contractor that no longer requires this equipment you will need to
work with your contract PA to dispose of the equipment, generally through the Plant
Clearance Automated Reutilization Screening System (PCARSS). If it is with the DoD
then generally any excess property will be processed through the Defense Reutilization
Marketing Service (DRMS)

4. Question: Are contractors required to maintain an inventory of GFP?
Answer: Yes - Contractors are required to perform physical inventories and
maintain/manage the assets in their stewardship (see FAR 52.245-1). In addition, both
the DoD and contractor personnel are required to keep records. Then we can compare
and reconcile.

5. Question: Will you be hosting anymore sessions in the future? Will you make it known ahead
of time for me to sign up for it?
Answer: Yes - we will be providing a webinar for Non-DPAS personnel in the future. If
demand requires it we will provide one for DPAS also. You will need to contact the
helpdesk and let them know. (Note: Non-DPAS is used here to mean not exclusive to
DPAS users. DPAS users will be welcome to the future webinar as well as any other DoD
employee whether civilian, military, or contractor.)

6. Question: Instead of having an online training course can this be presented in a classroom
setting?
Answer: When we provide classroom training we cover this topic. You will need to
contact the DPAS helpdesk if you would like to request DPAS trainers come to your
office. There are classes offered in Columbus Ohio that you can attend.

7. Question: For CAP, property title is constructively transferred when the invoice is paid, why
would CAP not be added into DPAS at this time? If the Gov own title we need to show
accountability especially if its a capital asset and need to be reported in the financials.
Answer: Please send your email address to joe.stossel@osd.mil and | will be sure to
contact you about this issue. A little complicated through chat!
Answer 2: CAP is reported in the financials in the CIP category. We do not take
accountability of an asset until we take delivery of that asset. Please look at the
Reference Library for the policies on CAP (below). This is not an exhaustive source; just
a grouping of the current documentation for the community’s convenience.
http://www.acg.osd.mil/pepolicy/general/reference library.html

8. Question: There is GFP located in a remote location over 100 miles away from a military
depot. What steps can a property custodian take to DRMO the assets?
Answer: You will use the PCARSS system or the DRMO to dispose of these assets . Talk
to the contract PA or the Plant Clearance Officer to work through the disposal process.
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9. Question: How do we set up the DODAAC in WAWF?
Answer: Please contact the DPAS helpdesk and they will work with you to get through
the steps.

10. Question: We are currently listing GFP above $5,000 on the UID Registry. Is this in
duplication to the DPAS/WAWF?
Answer: No - The registry is not an Accountable Property System of Record. There
are requirements to have the assets listed in the Registry and an APSR. If you use DPAS
and WAWE it will control the Registry reporting eliminating the work of entering assets
into the registry.

11. Question: How can we check to see if WAWF is feeding information to DPAS for our
command?
Answer: You can contact the DPAS helpdesk and ask them to review this for you. At this
time | would be pretty confident to say that WAWF is not. You must setup WAWF to
show your DODAAC should send transactions to DPAS.

12. Question: Can a mass update be performed for GFP?
Answer: If you mean, can you assign more than one asset as GFP, unfortunately no. Itis
done one asset at a time. We are working on getting this function added.

13. Question: Will Govt DoDAAC/UIC or Contractor CAGE appear on each GFP record in DPAS?
Answer: Yes - you will enter a DoDAAC/CAGE when you build the Contract record. Then
identify the Contract that the assets is being transferred/loaned against. This ties the
assets to the DoDAAC/CAGE.

14. Question: Why is it mandatory for each item recorded in DPAS have a Federal Supply
Category (FSC)/National Stock Number (NSN)? Many of the items the SSPO contractor builds are
unique consoles/test equipment which transfer from CAP to GFP on follow-on contracts. Must |
request a NSN be created for each even though none will ever be available in the Navy supply
system?
Answer: You can enter a Management Control Number into DPAS. This is basically a
locally assigned number, it just happens that the Navy wanted to control the assignment
of these numbers to standardize things across the Navy so they require you to request a
number from the central support team.

15. Question: If the item is less than $5,000 there is no requirement to have a Ull assigned, so

why would | assign a Ull prior to furnishing to the contractor?
Answer: The requirement for Ull states that all assets furnished to a contractor be
tagged with a Ull, regardless of value, if the item falls under the guidance of DoD |
5000.64. In that Instruction, any property furnished a third party (i.e. GFP) requires an
accountable record, and that record should contain a Ull. In addition, if this GFP is
provided to the contractor the Ull is a data requirement that the DoD must furnish to
the contractor (see FAR 45.201(a)(4)).

16. Question: Is there a dollar amount/value of which the contractor would have to replace

items that are lost, stolen, or misplaced in their possession?
Answer: This is situational. There are assets that will break in normal conditions of use
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and there are assets that may get lost. The contract PA and the contractor personnel
will work together to resolve these issues. The contract should also be closely reviewed
because it must specify the responsible party.

17. Question: Who would initiate an audit of the contractor tracking system?
Answer: You would start with the PA for the contract. As the PA is the responsible
Government entity at the contractor’s location you should coordinate any visit with the
contract administration office.

18. Question: How do you go about tracking GFP that has not been entered into any

government APSR?
Answer: You have a few options. If the contractor is willing, you can ask them for a
listing of everything they have and enter it manually. If they will provide it in an
electronic format, DPAS may be able to load it through a migration process. This is
usually only used for large numbers of assets. If the contractor will not provide a list
(they may not be required to in the contract) you may have to perform an inventory
and collect the data.

19. Question: How long must a contractor keep financial records of purchases of CAP? If this
equipment later becomes GFP on a follow-on contract must this info be retained with the new
contract?
Answer: | do not know if there are requirements for the contractor to keep the records
for CAP. | will research and provide you an answer.
Answer 2: Please refer to FAR 4.7 “Contractor Records Retention” for guidance on
contractor actions.

20. Question: Is/was there a financial module in DPAS that activities could use to interface with
STARS (DFAS) and DAAS (MILSTRIPs) to manage all aspects of supply functions (i.e., grant
tracking, obligation, receipt, stock inventory, issue from stock, expenditures, etc.?)
Answer: There is an interface with STARS in place in DPAS. There is no interface to
supply systems (MILSTRIP).

21. Question: | have a statement from higher that claims "The system (DPAS) can perform
requisitioning functions, schedule maintenance repairs, track maintenance costs, and provide
maintenance history." Is this true, and if so, where does that functionality reside?
Answer: The legacy system had this functionality. The Web Based system does not have
this capability yet. The maintenance functions are being defined and developed in the
next year.

22. Question: Does the contractor maintain receipt records of property received from the
government when the item is to be a component of system to be delivered to the government
upon completion.
Answer: Yes the contractor should keep the receipt records (see FAR 52.245-1). The
government should keep its transfer records also. The contractor should want to keep
these records so there is no disagreement about what, when and where assets/material
was received.
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23. Question: In our contracts we are supplying equipment such as laptops, monitors etc for

them to do their work. How are these items listed in DPAS?
Answer: If the assets are truly GFP, you would use the Loan Cd and set it to Out On Loan
to Contractor. | would ask why these items are being supplied to a contractor. They are
commercially available and GFP is typically assets that would yield greater economy for
the government to supply, or hard to find assets or special equipment. These assets
sound like they should not be GFP. If you are providing equipment in your facility and
they are just using them versus being made stewards of them, accountable under a
contract then this is typically called Use In Place and the items are not GFP accountable
under a contract.

24. Question: When a contract expires, is the contractor expected to return GFP in equal or
better condition compared to when it was received? How is this enforced??
Answer: This is a situational issue. The contract may specify some conditions for the
return but the contract PA will also use judgment for normal wear and tear.

25. Question: If CAP is not entered into DPAS until its returned to the Gov, how do we reconcile
to their inventory?
Answer: CAP has not yet been delivered to the Government. Until it is delivered to the
Government, you will not have anything to reconcile between DPAS and a contractor’s
inventory records. With GFP, however, you should be able to reconcile records.
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